Jaki miód jest najlepszy na przeziębienie? Przeziębienie rozwija się bardzo powoli, jednakże jest nadzwyczaj problematyczne. Wiąże się to z wieloma objawami, czego przykładem jest chociażby ból gardła, kaszel, wodnisty katar, ból głowy, ból mięśni. Pomimo tego, że objawy przeziębienia po pewnym czasie mijają, to jednak możemy czuć się zmęczeni, jednocześnie jesteśmy mniej aktywni.

Świetnym rozwiązaniem tego problemu może okazać się miód. Jakie właściwości lecznicze posiada miód? Jaki miód będzie najlepszy w przypadku przeziębienia? W jaki sposób szybko i skutecznie przyrządzić miód na przeziębienie? Jak stosować miód na przeziębienie? Chcielibyśmy gorąco zachęcić do lektury poniższego wpisu, który z pewnością rozwieje wszelkie wątpliwości naszych czytelników. 

Jakie właściwości lecznicze posiada miód?

Warto wiedzieć, że regularne spożywanie miodu sprawia, że odporność organizmu ulega znacznej poprawie. Nie zmienia to jednak faktu, że można go wprowadzić do diety nawet wtedy, gdy zauważalne są już pierwsze objawy infekcji- grypy lub przeziębienia. Miód jest świetnym antybiotykiem, który działa na pierwsze symptomy przeziębienia, stanów zapalnych, gardła, oskrzeli. Co godne podkreślenia, prozdrowotne właściwości miód zawdzięcza przede wszystkim pszczołom, które to są odpowiedzialne za wytwarzanie substancji o antybiotycznym działaniu, czego przykładem jest oksydaza, glukoza, apidycyna. Warto również wspomnieć o ochronie przed niekorzystnym i szkodliwym działaniem drobnoustrojów- to właśnie one niszczą i hamują rozwój wszystkich bakterii, wirusów i pierwotniaków. W tym miejscu powinniśmy też wskazać, że miód posiada działanie przeciwbólowe, przeciwgorączkowe i przeciwzapalne. Co ciekawe, działa również antyseptycznie, co doprowadza do zmniejszenia obrzęku błon śluzowych, jak również do rozrzedzenia wydzieliny. Według wielu osób jest to świetny i skuteczny produkt uspokajający. 

Jaki miód będzie najlepszy w przypadku przeziębienia?

Jaki miód jest najlepszy na przeziębienie?
Jaki miód jest najlepszy na przeziębienie?

Nie da się ukryć, że podczas przeziębienia spożywanie miodu to bardzo częste zjawisko, co jest oczywiście uzasadnione. Z praktycznego punktu widzenia prawdopodobnie najlepszy jest miód lipowy. Charakteryzuje się żółtą bądź zielonkawo-żółtą barwą, jednocześnie intensywnym i wyraźnym zapachem. Co więcej, miód lipowy wykazuje działanie przeciwgorączkowe, przeciwkaszlowe, jednocześnie uspokajające. Warto wskazać też, że sprawdza się w przypadku chorób zatok. Jest nieoceniony jeśli chodzi o grypę i przeziębienie. Równie skuteczny może okazać się miód gryczany- jego cechą charakterystyczną są właściwości antybiotyczne, które to wspomagają układ odpornościowy. Dla dzieci w sposób szczególny zalecany jest miód akacjowy. Jest to spowodowane przede wszystkim słodkością, która tak bardzo jest uwielbiana przez najmłodszych. Prawdopodobnie najczęściej stosowanym jest mimo wszystko miód wielokwiatowy. Ostatnimi czasu coraz większą popularnością cieszą się produkty malinowe, które zwalczają stany gorączkowe i działają napotnie. 

W jaki sposób szybko i skutecznie przyrządzić miód na przeziębienie?

Przeziębienia w okresie jesienno-zimowym są jak najbardziej naturalne, ale oczywiście niepożądane. Kiedy już do niego dojdzie, wówczas godne uwagi jest dodawanie miodu do herbaty. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby stał się zamiennikiem tradycyjnego cukru. Mimo wszystko nie powinien być dodawany bezpośrednio do wrzątku. Okazuje się bowiem, że powyżej 40 stopni Celsjusza musimy liczyć się z utratą wielu dobroczynnych właściwości. Na przeziębienie możemy też przygotować mieszankę z innymi składniami, które równie pozytywnie wpływają na organizm, a może nawet potęgują działanie miodu. Powszechne jest przykładowo przygotowanie syropu na bazie miodu, do którego jest dodawany imbir, sok z cytryny, kurkuma. Dodatek cynamonu natomiast może nasilić rozgrzewające działanie. Świetnym pomysłem jest też dodawanie miodu do ciepłego mleka i wypicie przed snem. Mikstura ta powinna ułatwić nam proces zasypiania i sprawić, że rano obudzimy się z mniejszymi dolegliwościami. 

Jak stosować miód na przeziębienie? 

Przede wszystkim warto zdawać sobie sprawę z tego, że miód na przeziębienie powinien być stosowany już w trakcie przeziębienia, ale również profilaktycznie. Tylko w ten sposób odporność naszego organizmu jest ciągle budowana. Pamiętajmy też, że miód nie lubi wysokich temperatur. Może być dodawany do napojów, które nie przekraczają 40 stopni Celsjusza. W przeciwnym wypadku musimy liczyć się ze stratą wszystkich właściwości zdrowotnych. Jeśli chodzi o najsilniejsze działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, to z pewnością warto mieć na uwadze miód lipowy, miód wrzosowy, miód malinowy, miód wielokwiatowy i miód nawłociowy. W celach leczniczych może być podawany 3 razy dziennie po 3 łyżki. Najsilniej działa wtedy, gdy jest spożywany bezpośrednio, nakładając na łyżkę bądź zjadając. Silnie działanie wykazuje również miód rozpuszczony w ciepłym napoju, który zostanie odstawiony na noc. Dość częstym zjawiskiem jest podawanie tej substancji przed snem, ze względu na łagodzenie kaszlu i ułatwienie oddychania.