Nabiał należy do grupy najchętniej wybieranych przez Polaków produktów spożywczych. Cieszy się on niezwykle dużą popularnością ze względu na przystępne ceny poszczególnych wyrobów, pozytywne walory smakowe, wysoką dostępność na półkach sklepowych, a także mnogość kulinarnych zastosowań. Coraz częściej jednak specjaliści z zakresu medycyny i dietetyki zastanawiają się, czy omawiany rodzaj artykułów spożywczych powinien być traktowany jako zdrowy i zbawiennie wpływający na kondycję oraz samopoczucie jedzących go osób.

Artykuły spożywcze – nabiał: jakie produkty należą do omawianej grupy żywności

Nabiał to podstawowe określenie mleka oraz produktów otrzymywanych w procesie jego przetwarzania. Wśród tego rodzaju artykułów spożywczych wymienić można wiele wyrobów zróżnicowanych pod kątem zarówno smaku oraz konsystencji, jak i wyglądu, a także składu chemicznego. Do grupy produktów określanych mianem nabiału zalicza się zatem mleko, ser żółty, ser biały (czyli tzw. twaróg), śmietanę i śmietankę, jogurt naturalny oraz smakowy, maślankę, kefir, a także masło. Niektóre źródła wskazują również na fakt, iż do omawianej gamy artykułów spożywczych należy dołączyć również jajka. Pogląd ten jednak budzi wiele wątpliwości, ponieważ nie stanowią one produktu pochodnego mleka.

Artykuły spożywcze – nabiał: skład chemiczny produktów i jego wpływ na organizm człowieka

Jak już wspomniano, poszczególne rodzaje wyrobów mlecznych różnią się od siebie między innymi ze względu na skład chemiczny każdego z nich. Cechą wspólną wszystkich wskazanych produktów jest jednak wysoka zawartość wapnia. Składnik ten jest o tyle istotny, że wykazuje zbawienny wpływ na organizm człowieka. Należy podkreślić fakt, iż wapń jest podstawowym i jednym z najważniejszych elementów budulcowych zębów i kości. Ponadto odgrywa on istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego człowieka. Wśród innych ważnych składników wyrobów mlecznych wyróżnia się także tłuszcze, białka, minerały oraz witaminy z grupy B, A i D.

Polecane:

Miejsce omawianych produktów w codziennej diecie

Jak już wskazano, nabiał stanowi jeden z podstawowych elementów codziennej diety Polaków. Zajmuje on również ważne miejsce w piramidzie żywieniowej opracowywanej przez dietetyków i lekarzy. Spożywanie nabiału jest szczególnie wskazane dla osób narażonych na uszkodzenia kości. Omawiane artykuły powinny znaleźć się w diecie dzieci, seniorów oraz kobiet. Dzieje się tak, ponieważ zawarte w nim składniki chemiczne zapewniają zdrowy rozwój organizmu oraz jego wytrzymałość. Dodatkowo spożywanie nabiału w odpowiednich ilościach wywołuje pozytywny wpływ na układ hormonalny. Ponadto dostarczenie zalecanej porcji omawianych artykułów mlecznych zapewnia przyspieszenie rekonwalescencji po wszelkiego rodzaju kontuzjach i uszkodzeniach ciała.

Kto powinien ograniczyć jedzenie nabiału?

Podobnie jak w przypadku wszystkich pozostałych produktów spożywczych, tak również i nabiał powoduje u niektórych osób negatywne efekty w zakresie ogólnego samopoczucia oraz stanu zdrowia. Powodem takiego stanu rzeczy jest jego skład. Niemal wszystkie artykuły spożywcze z omawianej grupy zawierają cukier mleczny, powszechnie zwany laktozą. Wskazuje się na fakt, iż współcześnie coraz więcej osób cierpi na uczulenie na wskazany składnik. Schorzenie to określa się mianem nietolerancji laktozy. Osoby dotknięte powyższą przypadłością powinny co najmniej stanowczo ograniczyć, a najlepiej zupełnie wykluczyć produkty mleczne ze swojej codziennej diety. Ponadto lekarze wskazują na coraz częściej występującą alergię na białko, z którego składają się omawiane artykuły spożywcze. Taki stan rzeczy wymusił na producentach dostosowywanie swojej oferty do popytu. Coraz częściej zatem na sklepowych półkach pojawiają się wyroby mleczne pozbawione wskazanych powyżej alergenów.

Rola mleka w diecie i wytwarzaniu innych produktów na jego bazie

Jak już wspomniano powyżej, mleko stanowi jeden z podstawowych elementów piramidy żywnościowej opracowywanej przez dietetyków i lekarzy z całego świata. Osoby, których stan zdrowia nie budzi żadnych poważnych przeciwwskazań, powinny systematycznie wprowadzać wskazany produkt do swojej codziennej diety. Zawiera on bowiem wiele składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania organizmu. Dodatkowo mleko krowie stanowi bazę do produkcji pozostałych artykułów spożywczych określanych mianem nabiału. To właśnie wskutek procesów zachodzących w ramach jego przetwarzania powstają wszystkie inne wskazane powyżej wyroby. 

Dlaczego warto ograniczyć spożywanie serów?

Jednymi z najchętniej kupowanych produktów z grupy nabiałów są szeroko pojęte sery. Obecnie na rynku istnieje wiele rodzajów wskazanych artykułów spożywczych. Wyróżnia się zatem między innymi sery białe, żółte, pleśniowe oraz topione. Cieszą się one niezmiennie niezwykle dużą popularnością. Lekarze oraz dietetycy wskazują jednak na fakt, iż omawiane produkty nierzadko wywołują negatywny wpływ na zdrowie oraz ogólny stan organizmu człowieka. Dzieje się tak z wielu powodów, jednak jako najważniejszy wyróżnić można relatywnie wysoką zawartość tłuszczu i „złego” cholesterolu. Zbyt duże spożycie serów może zatem powodować liczne choroby układu krążenia, w tym miażdżycę i niewydolność serca.

Podsumowanie

Jak można zauważyć, nabiał wywiera zarówno pozytywny, jak i negatywny wpływ na zdrowie człowieka. Z jednej strony dostarcza on organizmowi niezbędnego białka i wapnia. Z drugiej jednak jest on źródłem niezdrowego tłuszczu i cholesterolu, który może powodować groźne choroby. Należy zatem uważnie komponować swoją codzienną dietę, aby przynosiła ona organizmowi więcej korzyści niż szkód.